O wyższości choinki żywej nad sztuczną
Do niedawna, panowało przekonanie, że choinki sztuczne są bardziej ekologiczne, ponieważ miały chronić lasy przed nadmierną eksploatacją. Jednak wbrew temu przekonaniu, choinki sztuczne są bardzo szkodliwe dla środowiska. Zarówno ich produkcja jak i utylizacja powodują wytwarzanie związków szkodliwych dla środowiska. Kiedy po kilkuletnim użytkowaniu spalimy choinkę, do atmosfery dostaną się trujące opary. Jeśli zaś choinkę plastikową wyrzucimy na śmietnik, jej rozkład będzie trwać nawet kilkaset lat.
Wybierzmy więc choinkę świadomie - najlepiej naturalną kupioną z polskich legalnych źródeł, np. w nadleśnictwach. Z kolei na targach nie bójmy się sprawdzać, czy sprzedawca posiada świadectwo potwierdzające legalne pochodzenie drzewka.
Przy wyborze naturalnej choinki, warto zdecydować się na tę z korzeniami w doniczce lub w worku, upewniając się przed zakupem, czy korzenie są w dobrym stanie. Jeśli po świętach planujemy posadzić drzewko w ogrodzie lub na działce, warto wybrać takie, które zostało wyhodowane w donicy, a nie przesadzone do niej tuż przed świętami. W czasie wykopywania z gruntu najczęściej uszkodzony zostaje system korzeniowy, co znacznie zmniejsza szansę, że po powrocie do gruntu drzewko się przyjmie. Dodatkowo nie należy trzymać takiej choinki w temperaturze pokojowej dłużej niż 7-10 dni. Jeśli za oknem panują ujemne temperatury, przed powrotem na zewnątrz drzewko powinno przez kilka dni przebywać w chłodniejszym pomieszczeniu. Jednak jeżeli na drzewku pojawiły się już pąki, powinno ono poczekać w chłodnym i jasnym pomieszczeniu do wiosny. Dobrym rozwiązaniem jest również wypożyczanie świątecznego drzewka. W Polsce taka usługa jest już dostępna. Wypożyczalnie oferują naturalne choinki w doniczkach, które można zamówić przez Internet, telefon oraz na miejscu. Po świętach drzewko zostanie odebrane i przewiezione do przechowalni, w której zaczeka do przyszłego roku. Jeśli zdecydowaliśmy się na choinkę bez korzeni, sprawdźmy, czy w okolicy nie odbywają się zbiórki choinek. Drzewka mogą na przykład zostać przekazane do kompostowni, która przerobi je na biomasę lub do ogrodów zoologicznych, gdzie będą przysmakiem lub zabawką dla jego egzotycznych mieszkańców.
Choinkę warto przystroić naturalnymi ozdobami. Własnoręcznie wykonane dekoracje będą nie tylko oryginalne, ale przede wszystkim przyjazne naturze. Do dekoracji choinki można wykorzystać m.in. szyszki, laski cynamonu, kawałki wikliny, kasztany i łupiny orzechów - pomalowane farbami lub ozdobione koralikami czy wstążkami. Prostym sposobem na dekoracje jest też zasuszenie pokrojonych owoców, na przykład plastrów jabłka, cytryny albo pomarańczy. Owoce wystarczy pokroić w plasterki, ozdobić je goździkami i położyć na kaloryferze, by wyschły. Ozdobami mogą też być własnoręcznie upieczone ciasteczka i pierniczki, albo figurki z masy solnej.
Naturalnie świętujmy w stylu eko!