Święto plonów w kujawsko-pomorskim
2 września 2012 r. w Kruszwicy odbyły się „Dożynki Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Archidiecezji Gnieźnieńskiej". W uroczystości brał udział Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Bydgoszczy Włodzimierz Ciepły.
Zgodnie ze staropolską tradycją zakończenia żniw, uroczystości dożynkowe organizowane są dla złożenia hołdu i wyrażenia uznania dla ciężkiej pracy rolnika oraz w podzięce za plony. Rolnictwo w województwie kujawsko - pomorskim stanowi jeden z ważniejszych działów gospodarki regionu, a także źródło utrzymania tysięcy mieszkańców. Region Pomorza i Kujaw w 2012 r. był jednym z obszarów najbardziej dotkniętych przez niekorzystne warunki atmosferyczne takie jak wymarznięcia, susza oraz grad, co spowodowało zniszczenie znacznej części upraw ozimych. Rolnicy, których plantacje zbóż ozimych i rzepaku zostały zniszczone przez niekorzystne czynniki pogodowe, przesiewali pola zbożami jarymi lub z powodu braku materiału siewnego byli zmuszeni do uprawy m.in. kukurydzy. Konsekwencją powyższego było zmniejszenie areału rzepaku i zbóż ozimych, takich pszenica, jęczmień czy pszenżyto. Oznacza to również, że w całościowym ujęciu rolnicy zebrali ich znacznie mniej niż w ubiegłym roku. Należy zaznaczyć, iż mimo wymarznięć, dodatkowych kosztów poniesionych na odnowienie produkcji oraz braku materiału siewnego, rolnicy wykazali się dużą sprawnością organizacyjną i techniczną, a podjęte przez nich działania pozwoliły zminimalizować straty w płodach rolnych.
Dla zobrazowania wyżej opisanego stanu w 2012 r. średnie plony zbóż w regionie wyniosły: żyto - 3,1 t/ha (największe w powiatach mogileńskim i toruńskim - 4,0 t/ha; najmniejsze w powiecie włocławskim - 2,0 t/ha), jęczmień ozimy - 3,7 t/ha (największe w powiecie wąbrzeskim - 5,5 t/ha; najmniejsze w powiecie nakielskim - 2,5 t/ha), rzepak ozimy - 2,1 t/ha (największe w powiecie mogileńskim - 3,5 t/ha), pszenica ozima - 4,2 t/ha, pszenica jara - 4,0 t/ha, jęczmień jary - 3,9 t/ha, pszenżyto ozime - 4,0 t/ha, pszenżyto jare - 3,7 t/ha i owies - 3,1 t/ha.
Ponadto następstwem wysokich cen zbóż i kosztów produkcyjnych może być redukcja pogłowia zwierząt, zwłaszcza trzody chlewnej i drobiu. Ma to szczególne znaczenie w kontekście wysokiej pozycji województwa kujawsko - pomorskiego (II miejsce w Polsce) pod względem ilości utrzymywanej produkcji trzody chlewnej. Z powyższych względów wskazane uwarunkowania będą miały istotny wpływ na ogólnopolski rynek zaopatrzenia w wieprzowinę.
Zgodnie ze staropolską tradycją zakończenia żniw, uroczystości dożynkowe organizowane są dla złożenia hołdu i wyrażenia uznania dla ciężkiej pracy rolnika oraz w podzięce za plony. Rolnictwo w województwie kujawsko - pomorskim stanowi jeden z ważniejszych działów gospodarki regionu, a także źródło utrzymania tysięcy mieszkańców. Region Pomorza i Kujaw w 2012 r. był jednym z obszarów najbardziej dotkniętych przez niekorzystne warunki atmosferyczne takie jak wymarznięcia, susza oraz grad, co spowodowało zniszczenie znacznej części upraw ozimych. Rolnicy, których plantacje zbóż ozimych i rzepaku zostały zniszczone przez niekorzystne czynniki pogodowe, przesiewali pola zbożami jarymi lub z powodu braku materiału siewnego byli zmuszeni do uprawy m.in. kukurydzy. Konsekwencją powyższego było zmniejszenie areału rzepaku i zbóż ozimych, takich pszenica, jęczmień czy pszenżyto. Oznacza to również, że w całościowym ujęciu rolnicy zebrali ich znacznie mniej niż w ubiegłym roku. Należy zaznaczyć, iż mimo wymarznięć, dodatkowych kosztów poniesionych na odnowienie produkcji oraz braku materiału siewnego, rolnicy wykazali się dużą sprawnością organizacyjną i techniczną, a podjęte przez nich działania pozwoliły zminimalizować straty w płodach rolnych.
Dla zobrazowania wyżej opisanego stanu w 2012 r. średnie plony zbóż w regionie wyniosły: żyto - 3,1 t/ha (największe w powiatach mogileńskim i toruńskim - 4,0 t/ha; najmniejsze w powiecie włocławskim - 2,0 t/ha), jęczmień ozimy - 3,7 t/ha (największe w powiecie wąbrzeskim - 5,5 t/ha; najmniejsze w powiecie nakielskim - 2,5 t/ha), rzepak ozimy - 2,1 t/ha (największe w powiecie mogileńskim - 3,5 t/ha), pszenica ozima - 4,2 t/ha, pszenica jara - 4,0 t/ha, jęczmień jary - 3,9 t/ha, pszenżyto ozime - 4,0 t/ha, pszenżyto jare - 3,7 t/ha i owies - 3,1 t/ha.
Ponadto następstwem wysokich cen zbóż i kosztów produkcyjnych może być redukcja pogłowia zwierząt, zwłaszcza trzody chlewnej i drobiu. Ma to szczególne znaczenie w kontekście wysokiej pozycji województwa kujawsko - pomorskiego (II miejsce w Polsce) pod względem ilości utrzymywanej produkcji trzody chlewnej. Z powyższych względów wskazane uwarunkowania będą miały istotny wpływ na ogólnopolski rynek zaopatrzenia w wieprzowinę.
-------------------------------------
Źródło, fot. RDOŚ w Bydgoszczy